Авиотранспортът у нас след 2007 г.

През 2007 година, България беше официално приета като член на Европейския съюз, а на летище София беше открит нов терминал. Задавате ли си въпроса: – Какво общо има между приемането ни в ЕС и новият терминал на летище София?

След приемането на страната ни в Европейския съюз, потокът на пътуващи до- и извън България хора се увеличи драстично, а именно това наложи и отварянето на новия терминал.

И тъй като все повече българи искат да пътуват в чужбина, било то по работа или на почивка, авиокомпаниите се борят да напълнят самолетите си. Конкуренцията по принцип винаги е изгодна в полза на потребителя, а този случай не прави изключение. По този начин секторът се стабилизира, а цените на самолетните билети до различни дестинации падат драстично.

И тъй като само ние българите знаем как си изкарвме парите, все по-често започваме да търсим услугите на нискотарифните авиокомпании, които предлагат самолетни билети на цени, доста по-ниски от тези, на стандартните компании. Но как точно става това?

Нискотарифните авиокомпании поддържат авиобази с нови, модерни самолети, не по-лоши от тези на стандартните превозвачи. Истината за евтините самолетни билети, предлагани от нискотарифни превозвачи, се крие в това, че те използват алтернативни и ненатоварени летища, и в това, че много често полетите са в малките часове на деня, което косвено влияе на цената на билета.

Просто, професионалистите в тази област са наясно с всички фактори, които определят цената на самолетния билет, стараят се да премахнат всичко ненужно и излишно и в крайна сметка крайният потребител има възможност да се сдобие със самолетен билет до желаната дестинация, на достъпна цена.