Сътрудничество с COMAC (Commercial Aircraft Corporation of China)

Париж. Собственикът на Ryanair, Майк О’Лиъри, е известен не само със своите ексцентрични изказвания, но и с тяхното осъществяване. Успехът на Ryanair се дължи предимно на ефективността – при персонала и при пасажерите, на борда и на летищетото. О’Лиъри отправи сигнал към производителите на самолети и успя да предизвика китайците сериозно да помислят за разработването на самолети, специално за нискотарифините превозвачи (Low Cost Airlines).

Бизнесът на нискотарифните превозвачи се развива и расте, въпреки напасването на бизнес-моделите в световен мащаб. Поръчките на нови самолети Airbus (предимно A320neo) на изложението в Париж/Ле Бурже тази година показват, че от общо 730 машини 492! са поръчани от нискотарифни превозвачи, от които 452 от Азия.

Позицията на китайските авиопроизводители е все още твърде неяасна, но в случай, че Ryanair успее да сключи договор с COMAC и осъществи мечтата на нискотарифните превозвачи, водещите на пазара производители, Airbus и Boeing, ще бъдат силно засегнати.

Бъдещето на нискотарифните авиокомпании не са правостоящи пасажери и тоалетни срещу заплащане, каквито бяха някои от идеите на визионера О’Лиъри. Авиокомпаниите се нуждаят самолети, които не са зависими от струващите време и средства наземни служби, от икономични и ефициентни машини, които предлагат бързо обслужване на борда, лесно и безпроблемно съхраняване на ръчен багаж и комфортно пътуване, които намаляват замърсяването на околната среда. Те нямат нужда големи багажни отделения, които често не се запълват.

О’Лиъри  иска самолети, които са специално разработени и отговарят на изискванията на нискотарифните авиокомпании. Идеята е в бъдеще, да летим като в автобус и към това се стреми не само Ryanair.

Китай е сериозен партьор. Прогнозираният ръст на китайския вътрешния пазар е 7.5 процента , но инфраструктурата е все още слабо развита. Китайският вътрешен пазар има достатъчно потенциал за развитие, независимо от световния и според изследвания на Boeing ще достигне през 2030 настоящото ниво на континенталния превоз на Европа и САЩ взети заедно.

Първият самолет от този тип се очаква да полети през 2018 година.  Дали О’Лиъри наистина ще го закупи от китайците, зависи от наличието на алтернативи. Ryanair може да изчака отговорът от Еверет, Тулуза и Хамбург, а защо не и от Москва?!

Етикети: , , , , , , ,